02-02-2019

≪Această carte este dedicată tuturor acelora care, muncind, jucându-se, iubind, trecând și

murind la Nivelul lor de Incompetență, ne-au pus la dispoziție datele pentru fondarea și

dezvoltarea științei salutare a ierarhiologiei (Lawrence J. Peter, 1969)≫

Data viitoare când observați că, ȋn mod constant, cineva își face treaba prost la locul de muncă, priviti-l ca pe o simplӑ victimӑ a principiului dr. Peter. Conform cercetӑrilor sale, într-o organizație, oricât de mare sau mică ar fi ea, un angajat își atinge nivelul de incompetență în momentul în care, pe baza performanțelor în actualul post, este promovat pe o poziție ce-l face incapabil să iși mai ducă la bun sfârșit task-urile. Cu alte cuvinte, e avansat până la nivelul incompetenței sale.

Oricȃt de sceptici, ori cȃrcotași am fi, i-am putea recunoaște aici pe unii dintre superiorii ce  își împing subalternii în bucla neșansei de a mai avansa vreodată pentru că, așa cum știm cu toți și cum ne reamintește și dr. Peter in cartea sa,<<peștele de la cap se împute>>.

Conform lui Lawrence J. Peter  (1969), ≪Moartea este maniera naturii de a ne avertiza să o luam mai încet ≫.  Nu degeaba există vorba aceea care spune să ne bucurăm și să savuram clipa și călătoria în sine, și nu destinația! Cӑci mult prea ușor ne putem lăsa duși de val și sӑ ajungem să vrem totul aici și acum.

Aceastӑ pledoarie reprezintӑ coloana vertebralӑ a cӑrții  De ce lucrurile sfârșesc întotdeauna

prost, pe care vӑ și invit sӑ o citiți. Scrisă și publicată de Lawrence J. Peter  cu ajutorul lui Raymond Hull, cartea prezintă în stil umoristic un adevăr universal valabil, de când lumea și pamântul, și anume că, într-ul fel anume sau altul, orice om își atinge, pe parcursul vieții sale, propriul nivel de incompetență

Așa că haideți să o luam mai incet!

Domnișoara Prichindel, domnul K. Cărțulescu sau domnul Risipeanu sunt doar câțiva dintre

subiecții studiului pe care dr. Peter îi descrie în cartea sa.

Te invit să îi studiezi și tu, și poate că astfel vei amâna ascensiunea rapidă către incompetența deplină și te vei îndrepta către un stil de viață mai echilibrat.  

De ce să sfârșească lucrurile întotdeauna prost, când putem ..mӑcar amâna momentul?

Andreea Bujor

Like 913

Taguri:
[Peter Principle]   [Principiul lui Peter]   [incompetenta]