18-02-2019

Our brains are busier than ever before. We’re assaulted with facts, pseudo-facts, jibber-jabber, and rumor, all posing as information” ne spune Dr. Daniel Levitin ȋn cartea sa “The organized mind - Thinking Straight in the Age of information Overload’’.

Și are întru totul dreptate.

Acesta este secolul 21 - secolul extenuării psihice din cauza volumului excesiv de informație pe care încercăm sa îl asimilӑm și al deciziilor pe care trebuie sӑ le luӑm într-un ritm accelerat; chiar și timpul pare cӑ trece mult mai repede, fenomenul tehnologizării ia amploare și ne trezim că nu reușim nici măcar să ne decidem ce șosete să purtăm într-o dimineață obișnuită de marți!

Dr. Daniel Joseph Levitin, specialist în neuroștiintă, scriitor, muzician și producător de discuri, deschide o poartă către știința productivității explicând pattern-urile și capacitatea cognitivă a creierului uman de a reține informația, de a o accesa și asocia prin diverse procese semantice sau perceptive în situațiile la care acesta este expus. Conform lui Levitin, dacă înțelegem cum este structurată mintea noastră, de ce nu trebuie sӑ ne bazăm pe memorie, de ce atenția este o resursă limitată a creierului și care sunt cele mai importante principii pe baza cărora funcționează filtrul de atenție, ne putem organiza mai bine timpul, casa și viața în general. Abordarea autorului este una accesibilă oricărui cititor, presărată cu știință, dar în același timp captivantă și cât se poate de realistă.

To make a long story short, aflăm din cartea Dr. Levitin cum ne putem folosi de proprietățile creierului nostru pentru a filtra excesul de informație primit secundă cu secundă, voit sau nu, în acest secol al multitasking-ului și al supraîncărcării creierului cu informație și cum îl putem organiza în așa fel încât sa nu ne încărcăm cu inutilități, să căpătam un “Zen-like focus”, atât în viața personală, cât și în cea profesională, cӑci multitasking-ul, dragii mei business professionals, conform cărții lui Levitin, nu este niciodată o soluție.

Doar din momentul în care vom stăpâni arta organizării putem să facem loc în adevăratul sens al cuvântului pentru pasiunile noastre, momentele petrecute cu cei dragi și pentru creativitate, poate una dintre cele mai frumoase trăsături ale omului.

Și acum o întrebare cât se poate de simplă: ‘‘Your brain has a daily processing limit - why waste it on cat photos?’’ (Levitin, 2014). Răspunsul meu este simplu, dacă viața ta depinde de pisici într-o zi ca orișicare, their cuteness being more important than that deadline you’ve been missing for days in a row, uită-te în voie și salvează-te. Dacă nu, mai bine le lași în pisicimea lor și te focusezi pe ce ai de făcut în ziua respectivă.

Sper cӑ înțelegeți că aici nu vorbesc doar de pisici.

Răspunsul vostru care ar fi?

Andreea Bujor

Like 677

Taguri:
[multitasking]   [ deadline]   [ information overload]