16-11-2016

Salutări! M-am tot gândit ceva zile despre ce să fie primul post concret şi am zis să o iau cronologic. Care este primul om de care te loveşti după admitere şi care cam ajunge la stadiul de legendă urbană în mai toate facultăţile? Secretara, bineînţeles.  Pentru că subiectul este unul destul de juicy, am decis să-l tratez în două post-uri; acest lucru mai este datorat şi faptului că anul acesta s-au făcut ceva schimbări prin secretariat, aşa că va voi povesti în acest post despre ce-a fost până acum şi încă se mai aplică, iar în cel de săptămâna viitoare ce pare a fi de-acum încolo. De precizat de pe acum că aceste schimbări sunt în mult mai bine pentru interacţiunea studenţi – secretare.

Nu ai mare treabă cu secretarele din liceu, care sunt foarte chill de obicei, însă auzi de la prietenii mai mari că secretariatul  oricărei facultăţi e un fel de Triunghiul Bermudelor. Nu e chiar tot timpul adevărat, există zile bune în care ai senzaţia că secretara este un fel de Fairy Godmother, daaaar, mai ales în perioadele aglomerate, Krakenul mai iese la iveală.

Secretariatul nostru se potriveşte perfect cu analogia cu Triunghiul Bermudelor, întrucât avem un trio de secretare, câte una pentru fiecare secţie şi nu mereu bucuroase să ne vadă :D. Inevitabil, primele săptămâni de facultate sunt o perioada aglomerată pentru dumnealor, aşa că e chiar firesc să nu fii întâmpinat de râuri de lapte şi miere. Şi tu, dacă ai avea câteva sute de studenţi care ţi s-ar perinda prin birou zile la rând, cerşind adeverinţe şi uitând câte un act de pus la dosar, ai fi stresat şi nu ţi-ar mai păsa de politeţuri inutile. Aşa că, te rog mult, în numele secretarelor, că atunci când ai de depus acte, să încerci să le aduci pe toate din prima, eventual adu-ţi şi câteva în plus, măcar ca să elimini toate variantele :D.

O primă problemă pe care eu am observat-o este faptul că durata programului cu publicul este mult prea mică, două ore pe zi mi se pare puţin, având în vedere că suntem câteva sute de studenţi în facultatea asta. Sigur, nu venim toţi deodată, însă, cel puţin la început de an, o statistică exactă făcută din ochi m-a făcut să constat că venim cu o frecvenţă mare spre buluc şi se cam creează ambuteiaje prin hol. Ce este bine de ştiut este că pentru student este că principiul magazinelor prin care dacă ai apucat să ajungi în ultimele 10-15 minute, poţi să mai stai cât ai nevoie, chiar dacă depăşeşti ora închiderii, nu se aplică aici. NU! În secretariat, sfertul academic lucrează invers, la sfârşit de program. Aşa că, dacă ajungi aşa şi vezi că deja mai sunt oameni la rând în hol înaintea ta, poţi să te întorci din drum, că sigur o să fii uşuit, că nu mai e timp şi de tine.

O altă problemă legată de timp este faptul că, dacă ai de luat vreo adeverinţă mai fancy decât cele mainstream, de RATB sau că ai originalul diplomei de Bacalaureat aici, calculează-ţi că vei sta cam o jumătate de oră să scrii şi să tot rescrii cererile, pentru că sigur nu ai scris toaaaata hoarda de detalii în legătură cu scopul adeverinţei. De asemenea, dacă într-un an ai scris într-un fel, poţi fi complet sigur că anul viitor va trebui să redactezi cererea diferit, chiar dacă se va susţine sub formă de strigăt de luptă că „acesta a fost protocolul dintotdeauna!”. Încă un lucru bun de pregătit pentru acest procedeu complex este privirea de mieluşel şi tonul domol de copil sfios. Nu face greşeală de a intră acolo sigur pe tine, că dezlănţui Krakenii aia de care ziceam mai sus.

Încă o problema ar mai fi şi întârzierile mari cu afişarea orarului definitiv la început de an şi cu modificările constante de săli. Acestea din urmă vin la pachet cu un scris minuscul cu pixul saaaau, şi mai exasperant de atât, cu creionul, fără a fi anunţate în vreun fel. Singurul tău noroc ar fi să ai un şef de serie sau de grupă care să mai pândească orarul pentru vreo schimbare random.

Ei  bine, cam acestea sunt problemele care persistă din vechiul regim secretarial. După cum se poate vedea, problemele rămase încă sunt cele de timp, cu soluţii parţiale spre deloc. Eu am înşirat mai sus semi-rezolvările găsite de mine, însă reţeta universală de a face secretarele să te trateze drăguţ sau, dacă le prinzi într-una din zilele bune, să te aprecieze, este, ţineţi minte bine, această: VENIŢI PREGĂTIŢI CU PIX! Ascultaţi-mă, veţi vedea că vă va scuti de multe pufăituri şi priviri ucigaşe şi vor fi şi mult mai prompte, vor dezvolta chiar şi zâmbetul de Fairy Godmothers.

Revin săptămâna viitoare cu schimbările ce au avut loc anul acesta şi pe care le consider mană cerească, administrativ vorbind :D.

 

Cristina Tudose

Like 251

Taguri:
[ Secretare]   [ASE]   [FABIZ]